Bruk av bilder på nett

Hvordan finne bilder til bruk på en blogg eller på nettstedet til din organisasjon?

Morgenbladet
En artikkel skal alltid ha et bilde. Men hvordan finne det riktige bildet? Foto: Terje Karlsen.

Dette skal du alltid følge når du publiserer en tekst på nett:

  • En artikkel på nett skal alltid ha minst ett bilde.
  • Alle bilder skal alltid ha bildetekst.
  • Bildeteksten skal alltid inneholde minst én setning, etterfulgt av navn på fotograf og kilde.

Driver du en blogg eller jobber i en organisasjon så er sannsynligheten stor for at du ikke har budsjett til å kjøpe bilder.

Her skal jeg forsøke å veilede deg til å finne bilder på nett, bilder som ikke koster penger. Først litt om jussen, så finner du lenketips nederst i denne artikkelen her.

Bilder du har lov til å bruke

Når det gjelder bildebruk i en publikasjon (på nett eller papir) finnes det juridiske kjøreregler som må følges. Følger man ikke disse reglene risikerer man å få en solid regning i posten.

Regel 1: Bilder du finner tilfeldig på internett er ikke lov å benytte.

Regel 2: Du har ikke lov til å plukke et bilde fra Google-søk. Bildet er mest sannsynlig eid av noen, antagelig en publikasjon eller en profesjonell fotograf, som vil sende deg faktura for bruken av bildet.

Regel 3: Har du funnet drømmebildet, men er usikker på opphavsretten? Spør fotografen. I verste fall får du et nei, og du må lete videre.

Regel 4: Du skal alltid i bildeteksten oppgi navnet på fotografen, for eksempel slik: Foto: Terje Karlsen. Dette gjelder også om det er du selv som er fotografen. Leseren har krav på å vite kilden bak fotoet. Jussen krever at du viser opphavsrett.

Regel 5: Disse reglene gjelder også for illustrasjoner, tegninger, bilder av malerier, skjermbilder, m.m.

Creative Commons

Bilder som er publisert under Creative Commons-lisens gir deg tilgang til å benytte bildet fritt og gratis, men du må alltid kreditere fotografen eller den som eier bildet.

Under CC-lisens er bildet fortsatt beskyttet av åndsverksloven, og det er fortsatt fotografen som eier bildet, men CC-lisensen gjør at du kan benytte bildet under gitte betingelser. Det er seks ulike varianter av CC-lisenser, som beskriver hvordan bildene kan brukes.

Ikke alle CC-lisenser tillater bruk i kommersielle sammenhenger, og ikke alle lar deg få lov til å endre eller manipulere bildet.

Les gjerne også: Bruk bilder riktig med Creative Commons. 

Gode bildedatabaser

Ok nå vet du litt om jussen. Nå skal du finne bildet – men hvor skal du lete?

Kilde 1Wikipedia. Sjekk Wikipedia-artikler om temaet. Alle bilder du finner på Wikipedia har en lisens som heter Creative Commons og som gjør at du kan bruke de fritt så lenge du oppgir kilden. Husk at den engelske versjonen av Wikipedia har maaaange flere artikler enn den norske, så det kan være lurt å sjekke begge.

Kilde 2Wikimedia Commons. Wikipedia-artikler henter sine bilder fra Wikimedia-databasen. Sjekk og søk i databasen selv.

Kilde 3Flickr har en søkeside hvor du kan lete opp bilder som er publisert med Creative Commons-lisens. Husk at når du søker på Flickr så må du velge «Only search within Creative Commons-licensed content».

Kilde 4IRIN News har en fotobase du kan benytte under visse betingelser. Du må være registrert bruker og du kan ikke bruke bildene kommersielt. Du må også alltid oppgi kilde (IRIN), navnet på fotografen – og dersom du publiserer på nett skal du også lenke tilbake til bildet på IRINs nettside. IRIN er nyhetstjenesten til FNs kontor for koordinering av humanitære innsats, OCHA.

Kilde 5UN Photo. Alle bilder fra FNs fototjeneste UN Photo kan benyttes fritt og gratis til såkalt Fair Use – det vil si at organisasjoner som driver ikkekommersielt – eller driver informasjonsarbeid til utdanningsformål – kan benytte bildene fritt dersom kilde og fotograf oppgis i artikkelen. Les mer om lisens hos UN Photo her.

Se også: UN Photo har en god bildekonto på Flickr.

Kilde 6: Ulike FN-organer har ulike bildedatabaser, med foto fra aktuelle hendelser. Du må i hvert enkelt tilfelle sjekke ut rettigheter på bildet du ønsker å bruke. Her er noen bildebaser hvor de fleste av bildene er åpne, frie og gratis til ikke-kommersielt bruk:

Hva bør det stå i bildeteksten?

Du skal alltid ha bildetekst til alle bilder.

Beskriv det som skjer på bildet. Bildeteksten er limet mellom artikkel og bildet. Og bildeteksten skal alltid avsluttes med bildekreditering, fordi du må opplyse om opphavsrett.